Učit nebo neučit?  

aneb současná vzdělávací scéna mýma očima

Pohybuji se s nadšením v oblasti domácího vzdělávání, soukromého, státního  a církevního školství, alternativního vyučování včetně unschoolingu téměř 20 let. Ráda nabyté informace a postřehy předám také vám.

Ráda vařím a úplně nejraději mám, když ráno vezmu košík, obejdu zahradu a můžu začít kuchtit! V BLOGu najdete 3 základní byliny, které najdete na každé zahrádce nebo louce a 2 jednoduché recepty, které si můžete s dětmi uvařit.

 

 

 

 

 

 

Na jaře mi zeleninové záhony ještě mnoho surovin neposkytují, ale to mi vynahrazují byliny, které jsem se postupně naučila používat v kuchyni. Zapojuji je dle fantazie do různých pokrmů.
Mezi moje nejoblíbenější jarní bylinky, které vám chci představit, patří tři úžasně skromné rostlinky plné vitamínů a minerálů - kopřiva, popenec, bršlice kozí noha. Jejich předností je, že rostou doslova všude kolem nás. Mnozí je považují jen za protivný a úporný plevel a musím se přiznat, že i já jsem s nimi kdysi bojovala.

Nyní mají na naší zahradě svoje místo a já je každé jaro vytahuji očima ze země a těším se, jak je využiji při vaření. Je to veliká radost, používat k vaření rostliny, kterým jsme poskytli prostor pro život a oni se nám za to odměňují výbornou chutí i léčivou silou.

Pokud nepatříte mezi znalce bylinek, doporučuji si vzít na první sběr někoho,
kdo bylinky rozezná a provede vás prvním vaším sběrem.
A pokud nikoho takového nemáte po ruce, nezoufejte,
protože kopřivu pozná každý a i z ní se dá připravit hodně dobrot.

Kopřiva

Kopřiva je pro mnohé bylinkáře jednou z nejvšestrannějších bylin vůbec. Tuto rostlinku nemusím představovat, každý ji známe a mnozí z nás se jí vyhýbají obloukem. I já nepovažuji její popálení pokožky za příjemnou záležitost, ale v rukavicích se na ni vrhám každé jaro!

Zahradu nemáme velkou, ale přesto má u nás své místo a roste si spokojeně kolem staré jabloně. Mám ji tak ráda, že ji dokonce i zalévám, když jí nyní chybí přírodní vláha :)

Každé jaro má své místo v našem jídelníčku kopřivový špenát, kopřiva nesmí chybět ve velikonoční nádivce a samozřejmě je součástí jarních zelených polévek. Při vaření používám listy, nebo celé mladé vrcholky rostlin, které před úpravou spařím horkou vodou. Její léčivé účinky jsou opravdu všestranné. Určitě nejznámější a nejjednodušší na přípravu je kopřivový čaj, používaný na jarní očistu organismu.

Popenec

Krásná plevelná bylinka, kterou najdete snad v každé zahradě! Plazí se při zemi, má drobná kvítka, zbarvená do modra, její chuť je nahořklá, proto s jejím použitím buďte opatrní. U nás na zahradě si vesele roste hlavně na stinných místech, kde jsou její květy tmavší než na sluníčku.

Z rostlinky využívám mladší, vrcholové lístky i s květy. Rostlinku přidávám do polévek, do masových směsí, do pest a výborně mi ladí s rajčaty v omáčkách. Její léčivé účinky jsou všestranné. Pomáhá při onemocněních dýchacích orgánů, očišťuje organismus, může se kloktat při bolestech zubů, přikládá se zevně na špatně se hojící rány.

Bršlice kozí noha

Bršlice je pro mnohé opravdu úporným plevelem, pro mě je asi nejmilejší jarní bylinkou. Přestaňte s ní bojovat a začněte ji mít rádi, to je moje soukromá rada zahradnice amatérky :)

Na naší zahradě má vyčleněná místa, kde si spokojeně roste, nikdo ji neseká, nepleje a připadá mi, že se nám za odměnu přestala plést do zeleninových záhonů.

V kuchyni používám hlavně mladší listy, které mají chuť podobnou petrželi. Využívám ji hojně do polévek, do bramborových a těstovinových jídel, do pest, mladé lístky do salátů. Léčivé účinky má celá rostlinka, pomáhá hlavně při léčbě dny, podporuje trávení, listy se mohou používat zevně na zábaly.

RECEPT Č. 1 - Plevelová polévka

Tato polévka je v naší rodině opravdu hodně oblíbená, její chuť není vždy stejná a to mě na ní baví. S dětmi jsme jí začali říkat plevelová a tento název se stal názvem rodinným a velmi příznačným.

Upozorňuji, že neexistuje zcela přesný recept na její přípravu.
Přesně odměřit, odvážit…. to není u této polévky základ úspěchu :)
Jelikož vaříme z divoce rostoucích bylin,
popustíme uzdu své fantazie a nebudeme se bát tvořit!

Až vyrazíte na sběr bylin, vybavte se rukavicemi a nůžkami, zpříjemníte si sběr. Natrháme si zhruba:

  • dvě velké hrsti vrcholků kopřiv
  • dvě hrsti bršlice
  • menší hrst popence
  • pokud máte na zahradě libeček, tak tím nešetřete, protože ten dá polévce opravdu vynikající chuť. Mimochodem i libeček je léčivý!

Teď přichází trochu piplačka, protože bylinky je třeba dobře proprat, otrhat ze silnějších stonků, vybrat ty rostlinky, které do polévky nepatří. Potom je na sítku přelijte horkou vodou, nechejte vykapat.

Na másle, nejlépe přepuštěném, si orestujte cibuli a jednu na kostičky nakrájenou větší bramboru, přidejte okapané byliny, zalijte asi litrem vody, osolte a určitě použijte koření – pepř, nové koření, bobkový list. Nechte vařit na mírném ohni, když jsou brambory měkké, rozmixujte. Můžete zjemnit smetanou, přidat rozšlehané vejce, česnek, pažitku…

Při servírování nechte děti polévku ozdobit květy sedmikrásek, přibude do polévky další bylinka a výsledek bude stát za to.

A jeden tip na konec - pokud jste si jisti,
že poznáte jen kopřivu, klidně uvařte tuto polévku pouze z kopřiv.
Bude také výborná!

RECEPT Č. 2 - Restované brambory s jarními bylinkami

Úplně jednoduché jídlo, které vás určitě příjemně překvapí. Potřebujete:

  • několik uvařených, studených brambor
  • hrst bršlice
  • menší hrst popence
  • cibuli
  • česnek
  • máslo, ideálně přepuštěné
  • sůl a pepř

Pokud si troufáte jen na sběr kopřivy a s bršlicí a popencem si zatím nejste jistí, nevadí, použijte spařenou kopřivu. Postup je následující…

Cibuli nakrájíme na kolečka a necháme lehce orestovat na másle, přidáme brambory také nakrájené na kolečka, pokud jsou drobnější, můžete je nechat celé a nezapomeneme na plátky česneku. Osolíme, opepříme. Opékáme trpělivě, aby byly brambory opečené pěkně ze všech stran, potom přidáme byliny, které jsme omyli a pokrájeli, lehce několikrát zamícháme, necháme byliny zavadnout a máme hotovo. Pokrm můžete používat jako přílohu, ale u nás je oblíbené jako hlavní jídlo třeba s tvarohem a zeleninovým salátem. A pokud na směs rozklepnete vejce nebo přímo zalijete rozšlehanými vejci, je to také veliká dobrota.

A jedna rada na závěr!
Jarní bylinky můžete propašovat téměř do každého jídla,
které na jaře vaříte a nemusíte k tomu mít žádné složité recepty :)
Jen to chce zkusit!

Nebojte se vaření z plevele a zapojte i děti! Je to skvělá příležitost, jak společně poznávat:

  • přírodu a jarních byliny
  • přírodní zákonitosti, koloběh vody
  • počítání, vážení a měření při vaření
  • lidské tělo a zdraví a určitě mnoho dalšího!

Ať vás vaření s dětmi baví vám
za Učit nebo neučit
přeje
Jana